Податкове планування

Сплата податків – одна з основних проблем бізнесу, навколо неї обертаються всі бізнеси-процеси компанії. Підприємства намагаються якщо не позбутись податкових зобов'язань взагалі, то знизити їх до мінімуму. А держава і в її особі податкові органи, навпаки, намагаються «вичавити з бізнесменів по максимуму». Ця «холодна війна» триває вже сторіччя, і немає їй ні кінця, ні краю. Невеликими острівцями перемир'я в цьому протистоянні є «низько податкові гавані» у міжнародному законодавстві. Не можна уникнути податків узагалі, але можна їх мінімізувати. Що для цього потрібно? Зовсім небагато: розуміти суть податкового планування, розбиратись у міжнародному законодавстві й законодавстві України.

СУТЬ І ПЕРЕВАГИ ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ

Податкове планування – це система заходів, спрямованих на законне зменшення податкових зобов'язань платника податків, а також на полегшення і спрощення податкового адміністрування (сплати податків і відповідної звітності).
При податковому плануванні потрібно пам'ятати не тільки про податки, що виникають усередині країни, але й не забувати про аспекти подвійного оподатковування, які виникають при веденні міжнародної бізнес-діяльності.

Податкове планування здійснюється шляхом застосування податкових норм на території різних держав-юрисдикцій. Юрисдикція - це держава або окрема його територіальна одиниця, місцеве законодавство якої передбачає надання податкових пільг. Наприклад: о. Мен (Великобританія), Гонконг, Гібралтар, Лабуан (Малайзія), Мадейра (Португалія).

Основні цілі податкового планування:
1. Зниження податкових ставок шляхом застосування податкових норм іноземних держав, які передбачають нижчі податкові ставки.
Наприклад: корпоративний податок на о. Мен (Великобританія) становить 0%, податок на приріст капіталу в Чорногорії – 4,5%.
2. Усунення подвійного (а іноді навіть і потрійного) оподатковування шляхом застосування відповідних міжнародних договорів, у результаті чого, податки або не сплачуються взагалі, або сплачуються лише в одній країні.
Наприклад: Україна нині має близько 65 підписаних Міжнародних договорів про запобігання подвійному оподатковуванню. Деякі з них представлено у додатку.
3. Зменшення оподатковуваної бази шляхом перенесення діяльності на території, де вони не підлягають оподатковуванню.
Наприклад: на території Сінгапуру діяльність судновласників не обкладається податком на прибуток.
4. Усунення фінансової звітності й ведення бухгалтерії шляхом здійснення діяльності в країнах, де не передбачений такий обов'язок.
Наприклад: Британські Віргінські острови, Сент-Вінсент і Гренадини.
5. Збільшення звітного фінансового періоду шляхом застосування відповідних податкових норм іноземних держав.
Наприклад: Великобританія.
6. Одержання відтермінування для сплати податків шляхом внесення певного розміру інвестицій в економіку конкретної держави.
Наприклад: Вірменія, Македонія.

ВИДИ ПОДАТКІВ І СПОСОБИ ЇХНЬОГО ЗАПОБІГАННЯ

При здійсненні більшості міжнародних комерційних операцій виникає 2 види оподаткування прибутку:
1.    На території (Платника коштів), де отриманий дохід виникає податок на дохід – репатріаційний податок.
2.    На території, де Одержувач доходу є резидентом, виникає податок на прибуток.

Податку на дохід можна уникнути таким чином:
•    здійснення міжнародної торговельної діяльності;
•    застосування норм діючого національного права (відсутність такого податку на території деяких країн);
•    застосування положень міжнародних договорів про запобігання подвійного оподатковування.

Податку на прибуток можна уникнути таким чином:
•    застосування юрисдикції, що звільняє певний вид доходу від оподатковування (дивіденди, фрахтові платежі, операції із цінними паперами й корпоративними правами і т.д.);
•    застосування юрисдикції, що має територіальну систему оподатковування, у якій оподатковуванню підлягає тільки дохід, отриманий з національних джерел;
•    застосування низькоподаткової юрисдикції, де національним законодавством передбачені низькі ставки податку на прибуток (0% - 12%);
•    застосування юрисдикцій, чинне законодавство яких передбачає можливість повного звільнення від оподаткування.

РЕАЛІЗАЦІЯ БІЗНЕСУ (НЕРУХОМОСТІ) ШЛЯХОМ РЕАЛІЗАЦІЇ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ

При продажі активів (нерухомості, об'єктів інтелектуальної власності, транспортних засобів) звичайно у Продавця виникне податок на прибуток за місцем його резидентності (або за місцем перебування нерухомості). Якщо нерухомість розташована на території юрисдикції, де передбачене стягнення, то податок на прибуток неодмінно буде стягуватись.
Якщо активи будуть реалізуватись методом продажу корпоративних прав на власника таких активів з боку юридичної особи, заснованої на території низькоподаткової юрисдикції – у такому випадку в Продавця не буде виникати податку на прибуток.

ЗДІЙСНЕННЯ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, ВИКОНАННЯ РОБІТ, НАДАННЯ ПОСЛУГ

При здійсненні міжнародної торговельної діяльності, діяльності, пов’язаної з виконанням робіт, наданням послуг – податок на дохід не стягується, стягується лише податок на прибуток.
Торговельний прибуток Продавця, на законних підставах, не підлягає оподаткуванню ні за місцем отримання прибутку, ні за місцем заснування та реєстрації Продавця якщо:
•    заснувати Компанію на території низькоподаткової юрисдикції (Беліз, Британські Віргінські острови, Сент-Вінсент і Гренадини, Сейшельські острови),
•    заснувати Компанію на території юрисдикції з територіальною системою оподаткування, Продавцем (одержувачем прибутку) виступає Товариство з обмеженою відповідальністю (Limited Liability Partnership), учасниками якого є компанії, засновані на території низько податкових юрисдикцій, у такому випадку.
Якщо для Покупця необхідний Контрагент (Продавець), зареєстрований на території юрисдикції з високим політичним і економічним рейтингом – у такому випадку нерезидентна компанія – реальний власник товарів укладає Агентський Договір з компанією, заснованою на території юрисдикції з високим рейтингом, за яким реалізація товару здійснюється Агентом.
Весь торговельний прибуток від таких угод отримує Принципал, а Агент обкладає податком тільки свою винагороду від здійснених угод.
Відповідно до податкового законодавства більшості держав, при перерахуванні платежів резидентом однієї держави на користь резидента іншої держави може виникати податок на дохід (репатріаційний) на території Платника й податок на прибуток на території Одержувача.
Такий стан справ можна нівелювати шляхом застосування норм двосторонніх міжнародних договорів про запобігання подвійного оподатковування, а також національного права окремих юрисдикцій.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Якщо зачиняються двері, то десь відчиняються інші, потрібно тільки знати де. Якщо вас обтяжують податки, то терміново потрібно зайнятись податковим плануванням бізнесу.

Переваги низькоподаткового планування:
1.    Побудова повністю законних комерційних відносин, що дозволяють повністю або частково не платити податки, як на території платника податку, так і на території одержувача грошової суми угоди.
2.    Зниження функціональних видатків бізнесу.
3.    Можливість розширення території комерційного ринку, а також розширення територіальної присутності за рахунок вибору привабливих ліберальних у податкових і фінансових аспектах юрисдикцій.
4.    Розширення корпоративної мережі за допомогою побудови холдингових структур.
5.    Можливість підвищення рейтингу бізнесу за допомогою перенесення центра комерційної діяльності й центра прийняття рішень у юрисдикції з високим політичним і відносно стабільним економічним рейтингом.
6.    Можливість додаткового залучення зовнішнього фінансування.
7.    Диверсифікованість комерційної діяльності.
8.    Запобігання спробам швидкого ворожого поглинання існуючого бізнесу (як законного, так і не законного).

З КИМ ПРАЦЮВАТИ

Податкове планування можна здійснювати як самостійно, так і користуючись послугами податкових консультантів. Якщо ви досконало розумієтеся на міжнародному й вітчизняному законодавстві, то можна працювати самостійно, істотно при цьому заощадивши. Але якщо ви переконані, що кожен повинен виконувати свою справу професійно, і не бажаєте ризикувати, то звертайтеся до юристів-спеціалістів із податкового планування.

При виборі консультантів, потрібно звернути увагу на:
- скільки років компанія працює на ринку. Це свідчить не лише про її досвідченість, але й про надійність. Адже раз вона так довго існує, то в неї немає проблем із законом.
- фахівців, наскільки вони компетентні, як довго працюють. Чи публікуються десь у діловій пресі, почитати, що пишуть.
- запитати в знайомих рекомендації про цю компанію.

ДОДАТОК
У переліку міжнародних угод України про уникнення подвійного оподатковування є такі угоди:
•    Конвенція між Урядом Республіки Австрія й Урядом України про уникнення подвійного оподатковування та попередження податкових ухилень відносно податків на доходи й на майно від 16.10.1997.
•    Конвенція між Урядом Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії й Урядом України про усунення подвійного оподатковування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід і на приріст вартості майна від 10.02.1993.
•    Угода між ФРН і Україною про уникнення подвійного оподатковування стосовно податків на дохід і майно від 03.07.1995.
•    Угода між Урядом Республіки Кіпр та Урядом СРСР про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна від 29.10.1982.
•    Угода між Урядом ОАЕ й Урядом України про уникнення подвійного оподатковування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і капітал від 22.01.2003.
•    Конвенція між Урядом США й Урядом України про уникнення подвійного оподатковування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал від 04.03.1994.
•    Конвенція між Швейцарською Федеральною Радою й Урядом України про уникнення подвійного оподатковування стосовно податків на доходи і на капітал від 30.10.2000.
•    Конвенція між Урядом Японії й Урядом СРСР про уникнення подвійного оподатковування щодо податків на прибутки від 18.01.1986.

Іванна Пилипюк, спеціаліст «Аврора Консалтинг».

Все  об  нерезидентах

Skype Auroracons .com